HomeGuides

Spain's tax deduction for performing arts and music: a guide to article 36.3 and the INAEM certificate

The 20% deduction for theatre, dance, music and circus: requirements, the INAEM certificate and how to finance live shows with tax investors.

Updated October 2026Reading time 9 min

Download as PDF

Get this guide as a PDF

Leave your email and download the guide straight away.

What the article 36.3 deduction is

Spain's Corporate Income Tax Act also rewards those who produce or programme live shows. Production and exhibition costs of live performing arts and music shows generate a 20% deduction from tax payable. It covers theatre, dance, music and circus.

As with film, whoever generates the deduction does not always have enough profit to use it. That is why article 39.7 allows it to be transferred to companies that finance the show, which apply it against their own tax up to 1.20 times their contribution.

Key differences from the film deduction

Aspect Performing arts and music (art. 36.3) Film and series (art. 36.1)
Rate 20% 30% of the first million and 25% of the rest
Base Direct artistic, technical and promotional costs Total production cost, plus prints and promotion within a limit
Cap €500,000 per taxpayer and tax year €20 million per work (€10 million per episode for series)
Certificate From INAEM, per tax year From ICAA, per work: nationality and cultural certificates
Specific requirement Reinvest at least 50% of profits in new shows At least 50% of the base spent in Spain
Aid limit Deduction plus grants, at most 80% of costs Usually 50% of the cost
Transferable to investors (39.7) Yes Yes

If your field is film or series, see our ICAA certificate guide.

Requirements to generate the deduction

  • Be a genuine producer or presenter. The deduction is for whoever produces or presents the show and bears its risk. The Tax Agency has refused it to a company that hired a show from a third party without running it as its own activity, for example a free performance to attract customers to another business.
  • Obtain the INAEM certificate for the tax year in which the costs are incurred.
  • Reinvest profits. At least 50% of the profits of the year in which the deduction arises must go to new activities that also qualify. The period runs from the start of that year until four years after it ends.
  • Deduct grants. Grants received for those costs reduce the deduction base.
  • Respect the caps. A maximum of €500,000 of deduction per taxpayer and year, and the deduction plus grants cannot exceed 80% of costs.

The INAEM certificate, step by step

It is governed by Order ECD/2836/2015. Unlike film, it does not certify a specific work: it certifies that the taxpayer incurred production or exhibition costs for live music, dance, theatre or circus shows in the tax year for which it is requested.

How to prove it, at the applicant's choice:

Route When it applies
INAEM's own databases If the entity received an INAEM grant or its show was programmed in the Platea programme
Certificate from a sector association If a recognised association certifies the activity
Own documents Providing the documents for each production, festival or venue for which it is requested

How to apply: electronically, which is mandatory, through INAEM's online portal. The Theatre or Music and Dance Directorates decide. The maximum response time is three months.

When: as it is a certificate for the tax year, it is requested once the costs have been incurred. The Tax Agency has accepted that, if the certificate arrives later, the deduction can be applied in the year it is obtained, provided the other requirements are met.

Who can benefit

Profile Does it generate the deduction? Comment
Theatre or dance company producing its own shows Yes Typical case: artistic, technical and promotional costs of the production
Concert or tour promoter Yes If it organises and runs the concert, bearing the risk
Music or performing arts festival Yes It can also be structured through an economic interest grouping (AIE)
Venue or theatre programming at its own risk Yes As presenter, for the direct costs of the exhibition
Company hiring a show without running it as its own activity No It bears neither production nor exhibition risk
Artist hired by a promoter No The deduction belongs to whoever produces or presents

How investors come in (article 39.7)

It works as with film: the financing company contributes money to the production and applies the deduction against its own tax, up to 1.20 times its contribution. It acquires no rights in the show and no share of its revenues, and the agreement must be notified to the Tax Agency before the end of the tax year in which the deduction arises.

Example: theatre production with a €50,000 grant

Item Amount
Direct artistic, technical and promotional costs €400,000
Less grant received -€50,000
Deduction base €350,000
Deduction (20%) €70,000
Deduction + grant €120,000 (30% of costs, below the 80% cap)
Investor contribution (70,000 / 1.20) €58,333
Financing received by the producer €58,333
Investor's gross tax return €11,667 (20% of the contribution)

The investor's net return is around 15%, as the difference is taxed as financial income. We explain this in our guide for investors.

And in the Canary Islands: the Tax Agency has confirmed that the Canary regime allows an enhanced rate for this deduction, up to 40%. Worth considering if the show is produced or presented there.

Risks for the investor

The risk profile differs from film. The INAEM certificate proves the year's costs, not the content of a work, so there is no risk of refusal on nationality or cultural grounds. The risks lie elsewhere:

Risk Effect How to reduce it
The producer does not really bear the show's risk No deduction Review agreements with venues, artists and promoters before signing
The INAEM certificate is not obtained No deduction Check the proof route and the documents for each production
The producer does not reinvest 50% of its profits Risk of adjustment Contract clause and follow-up over the four-year period
The €500,000 per-taxpayer cap is exceeded Less deduction available Know all the producer's productions in the year
Unexpected grants They reduce the base Provide for adjustments in the agreement

Common mistakes

Mistake Consequence
Thinking it is enough to hire a show Without own production or exhibition risk, there is no deduction
Including indirect or overhead costs Only direct artistic, technical and promotional costs count
Forgetting to deduct grants The declared deduction is higher than the real one
Not planning the reinvestment of profits A requirement of the deduction is breached
Applying for the INAEM certificate without documents for each production Delays or refusal
Notifying the investor agreement late Risk of losing the deduction

How TuMecenas helps

  1. We check eligibility: whether your activity generates the deduction and which costs enter the base.
  2. We prepare the certificate: we help you choose the proof route before INAEM and organise the documents.
  3. We bring in investors: we present your show, tour or festival to companies looking for deductions that fit your values.
  4. Agreement and Tax Agency notification: we coordinate the article 39.7 agreement within the tax year.

Do you produce or programme live shows?

Tell us about your project, tour or festival and we will let you know, with no commitment, whether it can be financed with tax incentives.

Frequently asked questions

Which shows qualify?

Live theatre, dance, music and circus shows, provided the taxpayer produces or presents them and bears their risk.

What is the maximum deduction?

20% of direct costs, capped at €500,000 per taxpayer and year. The deduction plus grants cannot exceed 80% of costs.

Is the INAEM certificate per show?

No. It is requested per tax year and proves that year's production or exhibition costs, although each production, festival or venue must be documented.

Can it be financed by investors?

Yes. Article 39.7 also applies to this deduction, with the same rules as for film.

What if my show makes a profit?

At least half of the year's profits must be reinvested in new productions or exhibitions within four years.

Does it work for a festival?

Yes, if the organiser produces or presents the shows and bears the risk. Some festivals are structured as economic interest groupings.

Official sources

This guide is for information only and reflects the legislation in force in October 2026. It does not replace tax or legal advice on a specific project.